Matsvinn och matavfall

Hur påverkar våra matvanor oss?

Våra matvanor har förändrats stadigt under 1900-talet och fram till idag. Vi har gått från att laga mat i hemmet till att allt mer handla färdiga varor som t.ex. bröd, pommes frites, läsk, sylt och färdiglagad mat.

Vi handlar idag produkter med lägre fetthalt, t.ex. har konsumtionen av standardmjölk, smör och margarin minskat. Samtidigt handlar vi dock varor som generellt sett har hög fetthalt såsom ost, grädde, och choklad- och konfektyrvaror. Det innebär att vi från 1960-talet fram till idag har ökat vår dagliga energitillförsel från 12 006 kJ till 13 100 kJ. Det är en ökning med 9 %.

Vår konsumtion av frukt har ökat till 111 kg per år. Det som ökar är främst bananer, apelsiner och annan frukt som importeras med de transportutsläpp det medför. Den frukt som växer i Sverige som äpplen och päron säljs det mindre av. Vi äter mer kött än någonsin och år 2013 var vi uppe i 88 kg per person och år, och där ligger vi nu.

Det låter ju inte mycket med 88 kg kött per person och år. Men det betyder att vi äter kött i någon form varje dag och kommer upp i ca 240 gram. Det skulle kunna vara en hamburgare eller fläskkotlett på 150 gram och pålägg för resten.

       När du kastar mat – kastar du också allt som behövdes
      för att producera det och transportera det till affären.
     Resurserna användes – helt i onödan.


Hur värderar vi maten?

Att vi i allt mindre utsträckning lagar maten själva och inte heller deltar i arbetet med att producera den, är något som förmodligen påverkar vår syn på mat. Vi ser inte längre det arbete, tid och resurser som går åt. Vi deltar inte i arbetet. Vi går bara in i affären och plockar ihop det. Det gör ju också att vi inte tänker på vad vi egentligen kastar. Vi kastar ett gammalt bröd, men tänker vi efter, så är det ju otroligt mycket mer än så.

Vi har fått upp ögonen för vår slit- och släng kultur, åtminstone när det gäller möbler och kläder. Diskussionen om detta är i full gång. Nu är det dags att på allvar ta itu med hur vi hanterar mat och hur vi värderar den.



Tips på att minska ditt matsvinn.
Bli matsmart!

  • Planera dina inköp och köp inte mer än du behöver
  • Ät upp maten i tid. Ställ det mest nyinköpta längst bak så du har koll.
  • Förvara maten rätt. Står på förpackningen och du hittar en mängd tips på internet.
  • Kolla att du har rätt temperatur i kyl och frys. Kyl 4-5 °C. Frys  -18 °C.
  • Frys in matrester eller ät dem dagen efter.
  • Gå inte enbart på datummärkningen – Titta, lukta, smaka innan du kastar

Vad slänger vi mest?

  • Frukt och grönsaker
  • Bröd och bagerivaror
  • Kaffe, te och mejeriprodukter
  • Matrester

Varför slänger vi?

  • att datumet har gått ut
  • att maten glömts i kylskåpet
  • att maten förlorat sin kvalitet
  • att för stora portioner tillagats
  • att för mycket mat köpts och i för stora förpackningar
  • att matrester kastas efter måltiden

VISSTE DU ATT...

 

  • En tredjedel av all mat som produceras i världen, 1,3 miljarder ton, kasseras?
  • Andelen onödigt matavfall från hushållen är 35% av mängden matavfall från hushållen, vilket motsvarar 28 kg per person och år?
  • Det onödiga matavfallet på 28 kg, orsakar utsläpp av växthusgaser på 560 000 ton koldioxidekvivalenter. Detta motsvarar utsläppen från 220 000 bilar under ett år?
Lunds kommun