Reparera och återanvända

Reparera

Innan du bestämmer dig för att göra dig av med saken, fundera på om du tänker ersätta den med en ny. Har den gått sönder? Då kan det till att börja med vara värt att undersöka om den går att laga. Att laga sakerna är ett alldeles utmärkt sätt att spara pengar och resurser som material och energi på.

Så – Sy i en ny dragkedja! Gå till skomakaren! Måla om möbeln!

Om du vill fixa det själv så finns det en mängd sidor på internet som kan ge dig hjälp på traven. Vissa saker kan ju vara kluriga, som hur man döljer repor i läder, jack i trä osv. Men det finns många "Gör det själv"-sidor. Eller vänd dig till tillverkaren om det behövs.


Återanvända

Det första man kan fråga sig är om man själv kan använda det till något annat. Att återanvända något är det absolut miljövänligaste. Många av oss gör så redan.

Vi sparar t.ex. plastpåsar, plastburkar och använder det igen, flaskor för att fylla på med rent vatten, söndriga handdukar blir städmaterial, vi syr om gamla kläder till en väska, gamla stegar blir klädhängare eller hyllor osv. Det här sättet att tänka kan vi bli bättre på och med lite fantasi kan vi få fram en kreativ återanvändning.

Surfa lite på internet så upptäcker du massor av idéer som andra delar med sig av! 


Sälja/ Ge bort

Att sälja eller ge bort är ett sätt att se till att det återanvänds. Möbler och kläder går idag att sälja lätt med hjälp av internet. Böcker kan bli en present. Börjar man annonsera ut vad man vill bli av med, kan man ofta bli förvånad över att det man själv betraktar som värdelöst, kan användas av andra.

Vad kan återbruk ge dig?


– du sparar pengar när du återbrukar eller köper second hand

– du får roligt att skapa det som du själv vill
– du kan spara tid jämfört med att leta efter nytt
– du sparar miljö och resurser motsvarande det du återbrukar

Lunds kommun