Är du lyxig och hållbar?

Det var dags för en uppfräschning och lite nytt, sa han. Och med de orden började utsorteringen. Ut åkte soffan och soffbordet tillsammans med mattorna. En bokhylla fick följa med. När han ändå var igång, var det lika bra att ta en vända i garderoben. Ny årstid blir nya kläder, blev resonemanget. Allt packades i bilen och efter tre vändor var allt kastat på återvinningscentralen. Nu var det dags för shoppingrundor på jakt efter det fräscha.

Hur tänker du? Skulle du också kasta? Skulle du köpa nytt?

 

Vi konsumenter kan delas upp i olika grupper om hur vi agerar i förhållande till hur vi tänker runt hållbarhetsfrågor och konsumtion; ego, lagom, smart och hängiven. *

24% tillhör Smart och Hängiven och tänker på hållbarhet när de konsumerar. Lagom är 50% av oss och har generella krav på livslängd och kvalité men prioriterar pris. Hållbarhetstänkande kan bli intressant om det ligger i linje med hur man annars tänkt. Kvar blir 26 % som inte tänker alls på hållbarhet. Vilken grupp tillhör du?


Om vi handlar kvalité så får vi saker som håller länge. Använder vi dem, så länge de håller, så har vi gett dem lång livslängd. Detta är exempel på bra hållbarhetstänkande. Att istället för att köpa nytt, snygga till de möbler eller kläder vi har. På det sättet sparar vi naturresurser, energi, vatten och allt som krävs för att tillverka just de sakerna. Samtidigt sparar vi både tid och pengar till oss själva. När vi köper kvalité, så slipper vi köpa nytt hela tiden. Och handla tar tid. När letandet efter en ny soffa som man trivs med eller en ny jacka börjar, så kan timmarna rusa iväg. Det kan bli till dagar av gående i affärer och letande på nätet. I värsta fall handlar man något som man är lagom nöjd med.

Att agera hållbart ger en bra känsla. Nästan lite lyxig. "Jag gör något bra, jag förtjänar en hållbar miljö". Som bonus på det, kan soffbordet få exakt den färgen du vill ha, eftersom du målar den själv. Du sparar tid och slipper åka runt i affärer. Det kan istället bli en kopp kaffe med grannen eller familjen. Lyxigt avslappnad med ett snyggt soffbord. Den nöjda känslan av att "jag fixade detta själv".

Att återanvända är något som vi gjort i alla tider, på ett eller annat sätt. Vi har låtit kläder gå i arv, vävt trasmattor och bordet som blivit antikvitet, är exempel på återanvändande. Det finns ingen anledning att upphöra med så goda traditioner. Tvärtom. Återanvänd och låt din kreativitet komma fram!

* Enligt en rapport från Sustainable Brand Index

Lunds kommun