Återanvända är roligt!

Att återanvända saker till något annat än vad de är gjorda för kan vara roligt. För en del kommer idéer om det snabbt, men för andra kanske lite inspirationsbilder gör att man kommer igång.

Inspiration finns det mycket av på nätet, tidningar och böcker. Alla sociala nätverk har sidor och grupper om det, så egentligen så är det bara att sätta sig ner och börja titta runt.

Återbruk, återanvända, upcycling

Begrepp som används är återbruk, återanvända och upcycling. Återbruk och återanvända ligger nära varandra i betydelse, men upcycling, som kommer från engelskan, betyder att produkten får nytt användningsområde och då anses bli mer värd. Var gränserna mellan begreppen går kan ibland vara svårt. Är det upcycling att forma gamla skiftnycklar till krokar?

Här finns dock en mängd idéer som går att leka med och samtidigt som man sparar resurser, gör det ens eget hem mera personligt.

Efter ett snabbt surfande kommer idéer som
-ett gammalt krattstycke kan bli krokar för glas eller annat
-rivjärn blir hållare för örhängen eller pennor
-flaskor blir lampor
-stege blir bokhylla

Idéerna flödar. Och det är meningen.

För en del av idéerna verkar man behöva verktyg, andra är egentligen att saken vänds eller böjs. Mer komplicerat behöver det inte vara.

Hur gör jag? – Reparera

Det finns en uppsjö av instruktioner, råd och tips på webben om hur man gör för att reparera möbler, måla, lacka eller reparera kläder, sy om dem till något annat. Likaså finns det bloggar, tidningar, böcker...

Färghandeln står för en hel del av instruktionsfilmer som går att hitta på youtube om hur man målar om möbler, likadant hittas många "gör det själv-filmer" från bygghandeln. Men det viktiga är att det går enkelt idag att se hur man ska göra.

Att få det som man vill

Ofta lägger vi ner mycket tid på att leta efter det vi vill ha till våra hem. Vi åker runt i olika heminrednings- och möbelaffärer och tittar. Tiden tickar iväg medan vi letar efter just "det" bordet, stolen osv. Likadant gör vi med kläder – besöker flera affärer för att hitta.

Att reparera och återanvända, skapar utrymme för att få det som man vill. Att slipa en målad stol för att den nya färgen ska fästa, och sen måla med exakt den 

färgnyansen man vill ha, är roligt. Ställer man den tiden mot att leta efter något som passar, så kan det visa sig att det sparar mer tid att fixa till det man redan har.

Att laga favoritjackan och förlänga livet på den ett eller två år till sparar både tid och pengar.

Kvalité

Det är ingen händelse att äldre möbler finns kvar. Många av dem har hög kvalité. Att snygga till en sådan möbel kan ge den många år till.

Lunds kommun