Vatten som vi konsumerar

Även här i Sverige bör vi börja tänka på hur vi hanterar vatten. Färskt vatten att dricka är inte en självklarhet. Klimatförändringar med torka, stigande temperaturer och annorlunda regnmönster kommer att påverka vårt vatten. De med egen brunn löper större risk att få bakterier i vattnet när temperaturen stiger, torka kan leda till att nivån sjunker drastiskt. Vi kan få torkperioder som vi tidigare inte haft.

Vår vattenförbrukning

Om allt kommunalt dricksvatten som produceras i Sverige fördelas på alla användare förbrukas cirka 280 liter per person och dygn. Till det kommer allt det osynliga vattnet dvs. det vatten som går åt att producera det vi konsumerar. Totalt gör vi i Sverige av med ca 5 500 liter per person och dag.

Räknat på hela jordens befolkning är den genomsnittliga förbrukningen 4 285 liter per person och dag.

Vattnet som går till att producera det vi köper gäller t.ex. kläder, kaffe, kött, hamburgare osv. När det gäller dessa varor kan det vara viktigt att se till att vi inte kastar i onödan som t.ex. mat. Vi kan också se om vi hittar varan lokalproducerad. Kläder kan vi köpa second hand – det sparar vatten i textilproduktionen.

 

Tips på hur du sparar vatten

Det finns mycket man kan göra för att spara vatten:

  • Stäng av kranen när du borstar tänderna. Detta kan spara flera liter vatten.
  • Duscha istället för att bada. Du sparar energi men även vatten. Byt till en vattensparande ( lågt flöde på vattnet) dusch så blir det ännu bättre.
  • Undvik förtvättsprogram i tvättmaskinen. I moderna tvättmaskiner kan du hoppa över det. Det sparar både energi och vatten.
  • Rinner vattnet i din toalett? I en läckande toalett kan mycket vatten försvinna.
  • Om en kran droppar, fixa det. En droppande kran kan orsaka att flera liter vatten rinner iväg.
  • Vattna din trädgård sent på kvällen eller tidigt på morgonen, när mindre vatten går förlorat genom avdunstning.
  • Låt din gräsmatta bli högre – det kräver mindre vatten. Högre gräs ger djupare rötter och skuggar jorden för att minska vätskeförlust.
  • När du kokar vatten, koka bara det du behöver.
  • Diska/skölj inte i rinnande vatten

Läs mer:

Handla hållbart - Vatten

Det vattnet vi direkt ser att vi använder är det som dricks, används till matlagning, tvättning och dusch/bad. Men vi använder så mycket mer vatten än så.

Lunds kommun