Hur spenderar vi våra pengar?

20 november, 2017
Bild för - kladaffar.jpg

Hur spenderar vi våra pengar egentligen? Tänker vi efter vad det är vi handlar och om vi verkligen behöver det?

Enligt två undersökningar så spenderar 45 procent av oss upp till 500 kr varje månad på kläder och skor och 26 procent av oss lägger mellan 500 – 1000 kr på det. Samtidigt uppger en fjärdedel (26%) att de minst varannan månad köper kläder eller skor man inte behöver.

Det kan ställas mot att vi alla har kläder i garderoben som vi sällan eller aldrig använder. I en annan undersökning framkommer att hälften av oss sällan eller aldrig använder 25 – 50 procent av vår garderob. Utifrån minsta gemensamma nämnare kan man då säga att vi handlar, men minst en fjärdedel av garderoben används inte. Hur har vi råd med det?

Miljön har inte råd. Att producera textil är ett av de områden som har stora miljöeffekter. Här hittar vi intensiv vatten- och energiåtgång tillsammans med stor kemikalieanvändning.

När det gäller utgifter för möbler och heminredning så lägger över en tredjedel av oss (37%) upp till 500 kr på det per månad. 18 procent lägger mer än 500 kr. Tillsammans blir det att mer än hälften av oss handlar något till hemmet varje månad. Har sakerna vi köper så dålig kvalité att de går sönder hela tiden? Eller vad är det vi egentligen handlar?

Undersökningarna visar att det finns ett stort utrymme för oss att ändra våra konsumtionsvanor utan att det egentligen påverkar oss i någon högre grad. Vad det skulle påverka däremot är miljön och de naturresurser som konsumtionen kräver. Här kan vi hitta gemensamma intressen kort sagt – Spara pengar och spara miljö.


     En fjärdedel av oss köper minst varannan månad kläder eller
    skor man inte behöver. Mer än hälften av oss handlar något
    till hemmet varje månad.

Lunds kommun