En hållbar jul

30 november, 2018

Vi går åter mot jul och nyår. Denna gången med klimatförändringarna som alltmer gör sig tydliga. Enligt Naturvårdsverket motsvarar våra – i Sverige - konsumtionsbaserade utsläpp av växthusgaser cirka 10 ton per person och år. Dessa behöver minska under två ton per person och år. Och det är ungefär precis vad en resa till Thailand ger i utsläpp.

Second hand kläder
Årets julklapp - second hand plagg


För att få till stånd denna minskning behöver vi allt mer tänka på hur vi handlar och slänger. Behöver vi verkligen saken? Om jag vill bli av med något, kan jag sälja det? Ge bort det?

Det har också blivit alltmer enkelt att beställa saker över nätet, vilket kan göra att vi handlar mer än vad vi behöver. Sen har vi ju en pågående diskussion om alla paket som flygs hit ifrån Asien med de utsläpp de orsakar…  


Årets julklapp
Detta året har ”Årets julklapp” blivit ett second hand plagg.  En symbol för hur vi behöver ställa om och vara rädda om de resurser vi har och använda dem hela dess livslängd. Vi har mycket som vi kan ge bort i julklapp i second hand – böcker, skivor, tyger, möbler, husgeråd….. Det mesta finns second hand. Att handla second hand är både billigare och vänligare mot miljön. Dessutom kan där finnas det där lilla extra, som är svårt att hitta bland alla modesaker.


Julpynt och julklappar
När vi planerar jul kan vi också själva göra mycket. Julpynt är en sån sak som dessutom är roligt att göra. Vi undviker också den plast som finns i det moderna julpyntet. Mikroplast finns t.ex. i glitter.
Men julpynt av tyg, papper, kottar är precis lika ”juligt”.  

Julklappspapper är även det något som kan bli personligt och roligt. Det beror på hur du kombinerar det. Men försök att använda papper som är gjort på återvunnet papper. Klappar inslagna i tidningspapper är väl så snygga. Vanliga natursnören kan ge den genuina känslan.


Julmaten
Fortfarande finns tradition i Sverige att vi ska ha mycket mat. Mat som vi ofta inte orkar äta upp. Tänk på att förvara maten rätt, så du slipper kasta den. Ett bra tips inför att handla mat kan vara att titta på Världsnaturfondens guider. Där kan du se vilka fiskar som är rödlistade som t.ex. ål. De har även en Köttguide. Vegetariska rätter har även de sin givna plats på julbordet. Rotfruktslådor, potatisgratänger, sallader. Det finns också mycket god mat idag som är växtbaserad som korvar, biffar m.m. Sortimentet i affärerna är större än någonsin samtidigt som recept finns i mängder på nätet.


Normerna i samhället håller på att förändras. Det gör att det blir allt enklare att fira jul på ett hållbart sätt. Låt oss göra det!


Lunds kommun