Engångsartiklar och snabbt mode

28 maj, 2018

"Fast fashion" säljs det mindre av och den yngre generationen börjar efterfråga kvalité när de köper kläder. Kan vi göra samma sak med engångsartiklar? Att byta ut dem till saker som vi kan använda flera gånger?

Engångsmugg

Sakta men säkert verkar allt fler förstå att det inte går att konsumera som vi hittills gjort. De yngre generationerna verkar ha förstått detta. Enligt en analys från Bank of America Merril Lynch, så har ”fast fashion” nu börjat gå ner i försäljningen och nu efterfrågas alltmer kvalité. Och det är bra för hållbarheten. Varje klädesplagg vi köper bär ju med sig samma värde som alla resurser har som tillverkade det. Här finns allt från materialet till energi, transporter, kemikalier, färger osv. Allt låta alla dessa resurser gå till kortlivade klädesplagg, är inte hållbart.

Likadant är det med alla engångsartiklar. Även där går material, energi, kemikalier m.m.  Till något som endast används en enda gång. Självklart är detta helt onödig resursanvändning som dessutom belastar miljön enormt. Inte bara genom att det går åt mängder energi till denna engångsprodukt. Utan också genom att det ofta bara kastas och hamnar på fel ställe. Alla har vi säkert hört talas om hur plast samlas i haven.

Nu kommer EU med förslag som bl.a. är förbud mot plast i vissa produkter, om det finns alternativ till annat material. Det gäller tops, bestick, tallrikar, sugrör, omrörare m.m. Men självklart gäller även här, att engångsartiklar behövs ju egentligen inte. Det går lika bra at ta med sig en mugg hemifrån och bestick tar inte mycket plats.

Engångsartiklar står för något som det ”snabba livet”. Konsumera och kasta. Men om det ”snabba modet” kan vara på väg ut, visst skulle engångsartiklarna kunna vara det också? Renare hav och stränder, är ju något vi alla vill ha.

Det finns rätt mycket onödig konsumtion som vi skulle kunna sluta med, om vi tänker efter. Konsumtion som inte kommer påverka vår välfärd ett dugg. Till det hör definitivt allt som är engångsartiklar eller som har dålig kvalité.

Lunds kommun