Att köpa second hand

Marknaden för begagnat växer. Det är en bra trend utifrån ett hållbarhetsperspektiv då det sparar en mängd råvaror och energi. Men då gäller också att det vi köper second hand till fullo ersätter ett nyinköp.

Alltfler inser att saker har både ett andrahandsvärde och livslängd. Därför vill de sälja samtidigt som fler tycker att det går bra att handla begagnat. Förutom att vi sparar råvaror och energi, så sparar vi även alla de resurser som behövs för att tillverka en ny till oss. Och åt oss själva sparar vi pengar. Att återanvända är högt på avfallstrappan då detta verkligen förebygger avfall och drar ner alla former av resursförbrukning.

Skapa en egen stil

Att köpa second hand ger möjlighet till att vara kreativ. Dels går det att få fram kombinationer på fler sätt än den innevarande trenden ger möjlighet till. Det gäller ju både kläder och heminredning. Det blir ett billigt sätt att experimentera med personliga stilar och faktiskt kunna skapa en alldeles egen stil.

Om man inte vill sälja själv, så kan man skänka sakerna till biståndsorganisationer. Det är ett bra sätt eftersom man både bistår och agerar hållbart när det går vidare till användning.

Var kan jag köpa second hand?


Marknaden för begagnat/second hand har växt mycket de senaste åren främst på internet. Via sökmotorerna går det att få fram fler alternativ än listat här. Samtidigt har det växt fram en del hemsidor där folk ger bort saker. Det är bra sidor att börja med. Det finns även flertal appar där man kan köpa och sälja saker.

Via facebook kan många grupper hittas där man byter, säljer, lånar ut inom närområdet. En del fastighetsägare börjar även att ordna bytesrum i fastigheten.

Avfallstrappan – där att förebygga avfall är det högsta steget och det vi ska göra först. Går inte det ska vi försöka återanvända och sen återvinna.

Lunds kommun