Kan jag köpa en tjänst istället?

Vi går alltmer över till att köpa tjänster för att få tillgång istället för att äga. Detta sätter också mer fokus på själva upplevelsen, som att kunna lyssna på musik istället för att äga skivan.

Idag går alltmer från att äga till att ha tillgång. Många tycker att det blir både billigare och mer praktiskt. Internet har t.ex. gett oss Spotify som ger oss tillgång till en mängd musik som vi inte hade köpt som skivor.

Presenter är enkelt att ändra från sak till upplevelse. Bio, teater, konsert, middag… förslagen kan bli många.

Om behovet finns därför att något gått sönder – så kan det vara värt att undersöka om det går att laga. En soffa kan kläs om, en stol målas…. Och vill du inte själv, så finns det hantverkare som kan utföra det. Det kan vara värt att ta reda på hur mycket det skulle kosta om någon annan gör det. På det sättet förlänger vi livslängden på sakerna, minskar avfallsberget samtidigt som någon kan få inkomster.

 

Bilpool

Bilpooler är ett bra exempel på hur man tillsammans kan få tillgång till en bil utan att man själv behöver köpa en. Bor man med möjligheten att åka kollektivt så behövs kanske ingen bil i vardagen. Det är för att täcka behov som finns utöver det, för t.ex. utflykter m.m. som en bilpool komma till pass. Medlemmarna i bilpoolen delar på utgifterna för bilarna och kan samtidigt minska ner på koldioxidutsläppen då de kan välja miljövänliga bilar.

Lunds kommun