klä

Kläder

En trend som kommer allt mer är att köpa second hand. Då återanvänds kläder precis som de är. Att köpa återanvänt innebär att vi sparar resurser som vatten och energi. Dessutom undviker vi spridning av kemikalier till vår miljö.

Det används mycket kemikalier i textilindustrin, alltifrån odlingen till förädlingsledet. Det är besprutning med växtskyddsmedel till att den färdiga produkten ges vissa egenskaper som t.ex. att bli vattenavvisande eller ”antibakteriell”. Enligt Kemikalieinspektionen går det i snitt åt ett kilo kemikalier när en vanlig T-tröja produceras.

Enligt Naturskyddsföreningen kan återanvändning spara upp till 97 procent av den energi som skulle ha gått åt för att göra nya kläder. Tillverkningen av ett kilo bomull förbrukar mellan 10 000 och 17 000 liter vatten och sammanlagt ett kg bekämpningsmedel. Det sparar du också in när du köper second hand. Att köpa second hand är det absolut miljövänligaste sättet att klä sig.

Via kläder önskar man ofta att signalera vem man är. Att handla second hand ger stora möjligheter till att få fram en egen personlig stil.


Ekologiska kläder kommer allt mer och är då gjorda på material som är ekologiskt odlade som t.ex. ekologiskt odlad bomull, som inte har besprutats med miljö- och hälsofarliga kemikalier. Samtidigt kommer nya material som bambu och hampa som även dessa odlas ekologiskt och som inte behöver besprutas då de har egen motståndskraft.

Visste du att…

  • I Sverige handlar vi 12,5 kilo nyproducerade kläder per person och år, men endast 0,9 kilo second hand kläder?
  • De mest dominerande textilierna är kläder som tröjor, byxor och jackor samt sänglinne, handdukar och dukar.
  • Vi slänger cirka 8 kilo till förbränning?
  • Att 7 av 10 uppger att de endast använt ca hälften av kläderna i garderoben senaste året?

 

Tips

  • Välj gärna miljömärkta textilier eftersom det är en garanti för att textilierna uppfyller vissa miljö- och kemikaliekrav. Var medveten om att varan trots sin miljömärkning ändå kan innehålla farliga kemiska ämnen.
  • Välj ekologiskt odlad bomull framför traditionellt odlad bomull eftersom den ekologiska odlingen inte använder kemiska bekämpningsmedel.
  • Undvik, när det är möjligt, textilier som är impregnerade, flamskyddade eller antibakteriella, eftersom farliga kemikalier vanligtvis har använts.
  • Undvik att köpa kläder som måste kemtvättas. Tvättvätskorna innehåller bland annat freon, som skadar ozonskiktet runt jorden. Ett annat ämne som används är perkloretylen, som inte bryts ner utan hamnar allt längre upp i näringskedjan.
Lunds kommun