Textilmaterial

Vi köper en mängd kläder och textilier. Produktionen av dessa bidrar till betydande miljöproblem, som t.ex. vattenföroreningar. Till det kommer att bomull, som används i ungefär hälften av all textiltillverkning, är extremt vattenkrävande. Kemikalier används genom hela produktionen, i odlingen, rening och färgning av tygerna. Material som används i kläder är även oljebaserade. Exempel på detta är akryl, polyester.

Vår konsumtion av textil driver frågan om hur konsumtionen kan göras mer hållbar. Att förlänga livslängden på textilier är det nödvändiga grundläggande sättet. Det kan ske genom att laga och reparera men också att sälja/köpa second hand. Därefter kommer att börja återvinna kläder och komma ner på fibernivå för att göra nytt tyg. Ett annat sätt är att skapa och producera nya material. Bland dessa nya material som syns allt mer finns t.ex. bambu. Men forskare testar fler möjligheter som att utgå från t.ex. ananas.

Olika textila material

 • Akryl
  Akryl är oljebaserat och tillverkas av plast. Vid framställningen används lösningsmedel och andra kemikalier för att kunna bilda trådar av plasten. Vid tvätt kan plastpartiklar följa med vattnet ut. Akryl som material är känsligt för värme vid tvätt och får ofta noppor.
 • Bambu
  Bambuträdet är snabbväxande och det krävs inga bekämpningsmedel. Tyvärr är det färdiga materialet ofta bambuviskos vilket kräver stora mängder kemikalier för att tillverka. Ungefär 5,5 kilo för ett kilo viskostyg. Bland kemikalierna märks koldisulfid som är mycket giftigt. Viss bambu görs till textil genom en process som är bättre för miljön, då kallas det lyocell.
 • Bomull
  Bomullsplantan som är en buske odlas i varma länder. Själva fibern är fröhår från busken. Bomullen samlas in på stora fält, bearbetas till tråd och vävs till tyg. Det är det allra vanligaste materialet i kläder. Bomull tar lätt upp fukt, kan tvättas varmt, men skrynklar lätt. Fibrerna har en ojämn yta vilket gör att materialet lätt tar till sig smuts. Vid odlingen besprutas buskarna med mycket bekämpningsmedel, om odlingen inte är ekologisk. Kemikalier används även vid färgningen. Det går åt stora mängder vatten för att producera bomull, vilket i sin tur kan påverka vattentillgången i närområdet. Kemikalierna som används kan skada de som arbetar med tillverkningen och rester av kemikalierna kan finnas kvar när vi köper plaggen.
  Vid ekologisk odling får inga bekämpningsmedel eller gödningsmedel användas. Detta gör också att fibern i sig blir längre vilket ger högre kvalité i materialet.”
 • Elastan eller Lycra
  Materialet är oljebaserat och utvinns av plast. En mängd kemikalier och lösningsmedel används i tillverkningsprocessen. Materialet är töjbart och används därför ofta i kläder som behöver den funktionen t.ex. badkläder. Även här kan plastpartiklar följa med vattnet ut när materialet tvättas.
 • Hampa
  Hampa är lättodlad och behöver inga bekämpningsmedel eller konstgödsel. Den växer på näringsfattig jord och motverkar jorderosion genom att binda jorden med långa rötter. Hampa är helt biologiskt nedbrytbar. Materialet påminner om linne och är starkt men skrynklar lätt. Kläderna känns svala på sommaren men värmer på vintern.
 • Lin 
  Linne är ett vanligt material hos oss . Lin kommer från stjälken på linblomman och är ett slitstarkt, något styvt tyg. Lin odlas i relativt kalla länder där risken för skadeinsekter inte är så stor. Konventionell odling använder dock ogräsmedel. Jämfört med många andra material som bomull eller syntetmaterial är lin bättre för miljön. Lin tål tvätt bra, men man bör tvätta lin skonsammare än bomull för att linet ska behålla lystern och förbli luddfritt. Smuts lossar lättare från lin än bomull.
 • Lyocell 
  Lyocell är ett relativt nytt material som är starkt och tål tvätt bra. Fibern tillverkas av gran eller andra träd. Detta sker dock i ett slutet system med organiskt lösningsmedel vilket gör det mer miljövänligt än viskos. Tyget är 100 procent biologiskt nedbrytbart och är ett tvättåligt tyg med liten risk för krympning. Kläderna är hudvänliga med god förmåga att transportera fukt.
 • Nylon eller polyamid
  Är oljebaserat och utvinns från plast. Det krävs stora mängder kemikalier för att få fram fibrer. Polyamid är ett starkt och elastiskt material som inte blir skrynkligt. Det torkar snabbt och drar inte till sig fukt. När nylon tvättas läcker små plastpartiklar ut som följer med vattnet.
 • Polyester
  Polyester är ett av de vanligaste materialen i våra kläder. Fibern är oljebaserad och gjord av plast. Materialet är starkt och elastiskt. Även här krävs stora mängder kemikalier i tillverkningsprocessen. Även detta material kan läcka små plastpartiklar i tvätten som följer med vattnet ut.
 • Fleece
  Även fleece är oljebaserat och görs av plast. Detta ger samma problem som med andra plastmaterial att det släpps plastpartiklar vid tvätt. Fleece tenderar dock till att avge högre mängd plastpartiklar (sex till sju gånger mer) än andra material. Partiklarna fångas ej upp av reningsverken då de är för små.
 • Rami
  Rami är en naturfiber som utvinns från en nässelväxt, även kallad kinagräs. Växten kan bli en till två meter hög och växer som ogräs på näringsfattiga jordar. Tyget är slitstarkt och liknar lin. Kläderna är svala och har god förmåga till fukttransport, men skrynklar mycket. För att göra tyget mjukare blandas det ofta med andra fibrer som lin eller bomull.
 • Siden
  Siden görs av silkestråd som kommer från silkesmaskens kokong som den gör för att bli fjäril. Siden är ett tunt och exklusivt tyg men skrynklar lätt. Processen för att få fram tråden är att lägga kokongerna i varmt vatten så att tråden kan lindas upp. Fjärilspuppan dör i processen. Vid ekologisk tillverkning kan fjärilspuppan överleva.
 • Viskos
  Viskos tillverkas från träd som gran eller andra trädslag. I tillverkningsprocessen används kemikalier för att cellulosan ska bli en mjuk massa som spinns till fibrer. Även vid tygvävningen behövs kemikalier och stora mängder vatten. I vissa fall klorbleks viskos. Materialet är mjukt och håller färgen bra. Kemikalierna som används är dock starka och bör ej komma ut i naturen.
 • Ull
  Ull är ett djurs päls som klipps av. Det finns idag en stor variation av ull i handeln som alpackaull, fårull, lamaull osv. Oftast menar vi i Sverige fårull som vi kallar för ylle. Ylle håller värmen bra och är varmt. Fettet lanolin som finns i ull är smutsavstötande och därför behöver ull inte tvättas så ofta, istället räcker det med att vädra. Ull är ett relativt bra alternativ för miljön. Men när ullfettet tvättas ur ullen riskerar det att ge stora utsläpp av syreförbrukande ämnen.
 • Olika typer av ull:
  Alpacka
   är något mjukare, varmare och starkare än fårull. Alpackan är ett lamadjur som ursprungligen kommer från Anderna i Sydamerika. Ullen innehåller inte lanolin eller ullfett som andra ulltyper och är väldigt mjuk.
  Angora Är ull från kaniner. Ullen har blivit väldigt omdiskuterad efter att djurskyddsföreningar kunde visa att kaniner i Asien plågas när ullen rycks. Angoraull kan klippas istället för att ryckas och det behöver inte betyda att kaninen har lidit alls. Angoraull är mjuk och anses varmare än andra sorters ull.
  Kashmir Mjuk och len ull. Ullen kommer från getter som lever i Asien. Det är den vinterfällda ullen som används. Getterna påverkar dock sin miljö när de äter genom att slita upp gräset. Jorden binds då sämre och näringsämnen riskerar spolas bort. Kashmirplagg är väldigt mjuka.
 • Återvunna fibrer Det kommer alltmer kläder gjorda av återvunna fibrer även om det inte har kommit igång i stor skala. Det vanligaste är än så länge i konstfibrer medan det nu utvecklas teknik för att återvinna bomull. Några av de större klädkedjorna har dock hållbarhetskollektioner.

 

Våra textilmaterial kommer från
– en grov uppdelning

Från djur – t.ex. läder, päls, silke, fårull, alpackaull, angorakaninull,
Från växter – t.ex. bomull, bambu, hampa,lin, nässla, rami, sisal
Regenatfibrer – konstfibrer framställda av naturprodukter, t.ex. Cellulosa: bambuviskos, kupro, modal, viskos
Syntetfibrer – t.ex. akryl, polyamid, nylon, polyester, lycra.

Lunds kommun