Hållbar livsstil med Johan och Lisa

Johan och Lisa har sedan en tid bytt livsstil med målet att bli ”hållbara konsumenter”. I det ingår att förebygga avfall och minska sin koldioxidbelastande konsumtion dvs. ”koldioxidbanta”. Efter att de bestämt sig, skaffade de sig information om hur de skulle göra och vilka val som var bättre utifrån klimatsynpunkt genom att läsa på nätet och i vissa fall ringa och fråga.De började med att göra en lista på de vanor de skulle börja med att ändra. Här kom att återvinna, cykla, släcka lampor, laga kläder och saker, äta mer vegetariskt och odla på balkongen. Nu har det gått en tid och vi undrar hur det går med att byta vanor.

Ni har bestämt er för att byta livsstil. Hur går det med det?
- Jo, det går bra, hyfsat bättre än vad jag trodde faktiskt, säger Johan. Att byta vanor är ju egentligen som att lära sig cykla och skapa nya vanor som man inte funderar på. Så visst, det blir ju ett mer aktivt tänkande på det i början, men sen går ju det också per automatik.

Vad har varit svårast?
- Massor! skrattar Lisa, men inte det vi trodde… Vi bestämde oss till exempel för att storhandla för att spara tid och pengar. Det går ju bra att frysa in mat. Men då fastnade vi på hur vi skulle få hem maten. Vilket är mest miljövänligt; plastkasse, papperskasse eller att vi köpte bomullskassar? Det tog ju tid att reda ut… Och det visade sig ju att det handlade om hur många gånger vi använder kassen utifrån dess material. Då var ju inte bomullskassen så miljövänlig alls, man skulle använda den flera hundra gånger innan miljöpåverkan kunde jämföras med plastkassen. Det var en snårskog. Vi har fortfarande inte något bra kläm på det men ser till att vi använder alla kassar tills de går sönder. Men återvinna går bra, det är ju inte krångligt alls…

- Det trodde ju jag skulle ta mer tid i början, säger Johan. Men det visade sig vara fel. Jag är ju lite så med tid, för det är så mycket annat jag vill göra, men nu har jag rationaliserat det så jag viker mjölkkartongen, sätter den i en plastback i köket och det visar sig ju att om jag klämmer ihop allt så behöver jag inte gå ner i miljörummet lika ofta. Så där sparar jag tid. Men sen blev ju vårt beslut att äta vegetariskt mer, rätt bra ur förpackningssynpunkt. Vi har färre kladdiga förpackningar nu.
 

Att ändra vanor går på några veckor, och den tiden kan man väl ge det? Sen att det skulle vara så besvärliga förändringar, nej, jag tycker inte det…


Var det svårt att minska på köttet?
- Egentligen inte. Det är ju också bara en vana. Och att ändra det, var ju mest att leta upp nya recept, men kan man laga köttfärspaj så kan man ju laga grönsakspaj… menar Johan. Jag känner mig piggare nu istället, blir aldrig så där tungt mätt så man knappt orkar nåt. Därför gillar jag vegetariskt i veckorna. Ungarna märker ju ingen skillnad på vegetarisk köttfärs eller vanlig. Ketchupen hälls ju på i bägge fallen.

- Svårt med såna saker har det inte varit, säger Lisa, jag menar att om man ska ändra på något så måste man ju räkna med att skaffa sig information. Det är klart att det tar tid, men sen vet man ju det liksom. Det har varit mer dessa invanda vanor, som att påminna sig om att släcka lampor när man lämnar rummet, inte ta bilen om det bara är några kilometer… Det visar sig ju att vanor är så inlärda, så man har gjort det halvvägs redan innan man kommer på vad man gör. Men det går ju över på två – tre veckor. Det som har varit lite jobbigt tycker jag, är att vi tydligen har vänner som ser olika på detta. Så nu har vi blivit ”krångliga” hos vänner som inte bryr sig så mycket. Vi fick ju en del kommentarer på Johans födelsedag när vi bjöd på vegetarisk gryta. Men sen kommer de en och en ändå och tycker det är bra…. Värre är det ju för barnen, för de jämför sig ju med sina vänner på ett annat sätt. Där ska man ha samma trendgrejer för att få vara med. Det finns en gräns för hur annorlunda man kan vara… Men vår kille som är sex år nu börjar tuffa till sig och tyckte att han ändå tröttnar på sakerna rätt fort... 

Men laga saker då? Hur går det?
- Ja, Lisa har ju lagt möblerna på mig av nån anledning, skrattar Johan, men å andra sidan så har hon fixat mina jeans. Vi får väl ha det så ett tag… Vet ej om en symaskin är min grej, men det kommer kanske… Men möbler är kul! Fixade till snygga nattduksbord nu till att börja med. Måste börja med mindre grejer… Second hand kläder är också perfekt till barnen medan de växer. Finns ju jättemycket som är snyggt!

Er lista har ju ändå rätt många vanor att jobba på…
- Ja, och den värsta är cykla, skrattar Lisa, på vintern…. Usch! Fixade Jojo kort till bussen redan första veckan. Men det blir ju vår igen, så man får ju se det så också….

- Ja, just det, vår, jag ska börja planera för egna tomater nu, säger Johan. På balkongen. Det blir hur kul som helst! Några spannar och sen lite primitiv autovattning… Kommer få ihop det bra, tror jag.

Så det bästa och det värsta?
- Ja, egentligen varken eller, säger Lisa, tycker det sättet att tänka blir så överdrivet på något sätt. Att ändra vanor går på några veckor, och den tiden kan man väl ge det? Sen att det skulle vara så besvärliga förändringar, nej, jag tycker inte det… En del tror det blir så mycket dyrare med maten, kanske något, men det blir ju friskare och så sparar man på annat som kläder, bensin. Handlar ju kläder på ett helt annat sätt nu. Både nytt i bra kvalité och på second hand. Har inte räknat på det, men har känslan av att vi äter bättre och totalt sett ändå sparar pengar.

- Ja, bensin, där sparar vi jättemycket pengar som vi aldrig tänkte på tidigare, säger Johan. Men sen har jag blivit annorlunda på det sättet att jag verkligen funderar på vad jag vill. Inte på vad andra gör, trender eller nåt sånt… Jag tänker verkligen på vad jag vill och hur det står i relation till våra mål. Tycker det känns skönt! Jag är chefen i mitt liv liksom. Inte offer för vad ”alla andra” eller nån konstig reklam… Sen får vi fundera framåt nu på att byta bil. Men vi bor ju i stan´ så allt är rätt nära. Vi får se när barnen blir äldre vad som behövs.

-Det bästa är ju att vi ändrar livsstil. Vi lär barnen också. Jag går in på klimatkontot med jämna mellanrum och jag ser ju att vårt avtryck blir mindre. Det är jättekul! säger Lisa.

Testa din livsstil!


Det kan du göra på
https://klimatkontot.se/

Här kan du fylla i din livsstil under ett specifikt år eller för ett normalår. Du kan också testa och se vad du får för resultat om du potentiellt skulle ändra din livsstil.

Om Johan och Lisa

Vi får telefonsamtal och e-post från människor som vill eller håller på att byta livsstil och som har olika funderingar runt det. Här har vi sammanställt en del av funderingarna i en intervjuform där ”Johan” och ”Lisa” representerar de olika funderingarna vi får höra. 

Lunds kommun