Sommaren med Johan och Lisa

Johan och Lisa har bestämt sig för att byta vanor och agera mer hållbart i vardagen. De har börjat med att äta mer vegetariskt, återvinna, laga saker, köra mindre bil…. De följer en lista de har gjort. Förra gången vi pratade med dem, menade de att byta vanor egentligen bara är som att lära sig cykla på nytt. När den nya vanan sitter där, så gör man den lika automatiskt som tidigare. Men hur går det då för dem nu? Och hur har sommaren varit?- Sommaren har varit varm! För varm! Vi fick verkligen mer motivation av det. Men vi hade redan planerat att ha semestern i Sverige. Nu passade vi på att undersöka Skåne. Vilka sandstränder det finns här! Österlen.. Ystad.. Känns som hela Skånes kust har sandstränder, varför åka utomlands då? Vi köpte Skånetrafikens sommarkort och det blev ju billigt och bra. Visst, vi har använt bilen också när det blivit för svårt med byten och sånt. Så nu ligger vi i startgroparna för att titta på elbil. Måste bara kolla så att det finns möjlighet att ladda bilen här i närheten, säger Lisa.

Ni hade börjat äta mer vegetariskt, hur går det?
- Ja, det är liksom ingen fråga längre. Vi gör det bara… Det är ju först i efterhand som jag nu tycker att det är en på tok för uppförstorad fråga. Det är hur enkelt och gott som helst med vegetariskt, säger Lisa. Dessutom har vi mindre kladdigt matavfall nu. Vi har också lärt oss att lägga upp lagom på tallriken, så vi kastar nästan ingen mat mer än typ lökskal. Det märks faktiskt i plånboken.


Sommarens höjdpunkter brukar ju vara grillning och utomhuskvällar… Köttet, hur går 
det med det?
- Ja, denna köttfråga. Som om kött var det enda här i världen. Jag börjar bli trött på den diskussionen, säger Johan. För mig har den nu blivit mer av en prestigefråga hos folk. Vi har grillat, tror jag, två gånger under sommaren. Sen blev vi för oroliga med tanke på brandrisken. Men det var lika skönt det.

- Det finns saker som man klart associerar till sommaren, menar Lisa, men jag tyckte nästan det var skönt att slippa grillning. Med vissa saker har det blivit som om man måste göra det, för att ha en riktig sommar. Då blir ju grillning som med julklappar… Nä, nu tyckte jag att jag nästan fick en vision om min egen barndom. Att verkligen koppla bort allt och hitta på saker. Vi har haft jättekul med barnen! Haft tid att lyssna på vad de velat göra istället för att ha allt planerat. Vår sexåring, Lukas, ville lära sig cykla och få en egenmålad sparkcykel. Så då kunde vi skaffa en begagnad och låta honom måla den själv i de färger han tycker är häftiga. Det var verkligen en härlig dag!


Så fixa själva är något som alla tycker är kul?
- Javisst! Johan och Lukas har verkligen fått nåt´ tillsammans där, svarar Lisa. Meja, vår dotter som är åtta år, tyckte det var jättekul när jag tog en gardin och gjorde en enkel kjol till henne. Hon skrattade och ville ha den på sig hela veckan. Det kan låta lite så där ”gullgull” och vanliga pysselsaker, men jag tycker inte det. Vi lär oss, barnen lär sig och gardinskjolen håller längre än en billig sommarkjol. Dessutom har vi roligt tillsammans.

- Ja, det finns saker med detta som är rena vinster, håller Johan med. För oss, som en småbarnsfamilj, så har vi börjat umgås med barnen på ett annat sätt. Jag uppskattar det oerhört! Jag vill ju att barnen ska upptäcka, bli kreativa… det får ju inte bli att sitta framför datorn… Nu är de med när vi vattnar tomaterna på balkongen. Jag satte lite persilja och sånt… och testade att ha potatis i hink. Ja, det blir ju inga mängder av det. Men kul! Och det är ju en sån grej jag tror man kommer att minnas senare i livet. Att göra det naturligt att fixa själv. Sen blev ju vatten en naturlig sak att ta itu med denna sommar och prata med barnen om. Hur man kan spara vatten. Det har landat i huvudet på dem! De kollar hur länge man låter vattnet rinna. Likadant återvinning. Här viks mjölkpaket! Så hjälp får vi, minsann!


Så detta har blivit ett riktigt livsstilsprojekt?
Ja, det har det, menar Johan, men det beror ju på att det finns så många fördelar med det. Annars hade vi nog enbart mätt koldioxidavtrycken. Det gör vi ju fortfarande, men det har blivit något mer nu, helt klart.


Men allt kan väl inte vara lätt och enkelt?
- Nej, så klart, men sommaren är ju en idealisk tid för att få hållbara vanor. Lättare kläder, lätt att vilja cykla, mer spontant, lätt att odla om man vill det…, menar Johan. Till hösten blir det ju annat som att kolla elförbrukningen, skaffa nya vinterkläder – barnen växer, sen ska vi titta lite djupare på vissa  konsumtionsvaror som tvål, tvättmedel och sånt. Då blir det förstoringsglas och innehållsförteckningar, skrattar han. De är ju inte precis lättlästa…

- Ja, jag tänkte att vi skulle få ihop en bra lista med basvaror som vi kan lita på, säger Lisa. Miljömärkta eller att de inte innehåller en massa konstigheter. Sen vill vi också gå igenom hur långt de har transporterats. Närodlat är ju en grej, men om det inte finns i affären då? Överhuvudtaget tycker jag, att konsumentmärkningen är urdålig. Det är rätt ok med kyl, frys och nya tv-apparater, deras energimärkning, men sen tar det slut. Om jag nu vill undvika t.ex. palmolja som det diskuteras så mycket om, då blir det ju förstoringsglas som Johan säger. Likadant med tvål och såna saker. En massa kemiska beteckningar som ingen begriper… Men jag ska titta mer på Naturskyddsföreningens sida Bra Miljöval. Tror det finns hjälp där.

- Sen ser man på Klimatkontot, hur mycket inköp påverkar. Jag ändrade där till att ha köpt en ny dator. Oj! Där flög det iväg direkt med koldioxidutsläpp, säger Johan. Så jag får väl kolla efter en begagnad när det är dags. Så i princip, så får man fundera på vad man ska köpa nytt och vad som ska repareras eller köpas begagnat. Det blir miljöpåverkan som får avgöra.

Testa din klimatpåverkan!

Klimatkontot

Lunds kommun